draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Portret van Hedwig
in de pers


 

portredwig_voor

De Rode Leeuw, 10 januari 2004:

H1_R_L H_R_L2

Volkskrant - Boogie woogie op het donkere haar van Hedwig - 6 februari 2002

Van onze verslaggever Jaco Mijnheer
Jurriaan Andriessen, Portret van Hedwig, door Kees
Wieringa en Bernd Brackman, piano, met
interaction design van Ruud Lanfermeijer.
7 feb Haarlem, 8 feb Nijmegen, 10 feb Middelburg, 2 maart Amsterdam. Dat gracieuze loopje omhoog, dat waren de lippen van Hedwig; dolce staat er in de
partituur. Als we op haar wang terechtkomen, wordt de muziek weer rustig en die
plotselinge boogie woogie in snelle zestienden, dat moet haar donkere haar zijn.
(foto)
Jurriaan Andriessens Portret van Hedwig
In de Witte Dame in Eindhoven, waar Bernd Brackman en Kees Wieringa, de beide
pianisten, Jurriaan Andriessens ' Portret van Hedwig ' in première brengen, blijft het
heen beetje spoorzoeken. Wie had verwacht dat de meebewegende notenbalken van
ontwerper Ruud Lanfermeijer bedoeld waren om met de muziek mee te lezen, heeft
het mis.
' Portret van Hedwig' van de Haarlemse componist en beeldend kunstenaar Jurriaan
Andriessen (1951-1991, niet te verwarren met zijn gelijknamige oom, ook componist)
is een curiosum. Andriessen maakte het als deel van een reeks
'dubbelfocus'-portretten die bij nader inzien opgebouwd blijken uit letters of
miniatuurtekeningetjes. En in dit geval dus uit muzieknoten.
Maar het zijn geen willekeurige noten: graficus Andriessen besloot er een
volwaardige muzikale compositie van te maken, waaraan hij uiteindelijk vijf jaar zou
werken.
'Jurriaan was geen componist, maar hij was wel altijd met muziek bezig', zegt Hedwig
de Beer, weduwe van Andriessen en de Hedwig van het portret. 'Als hij een piano zag,
kon hij er niet van afblijven. Maar ook in de keuken kon hij uren muziek maken. Als het
bezoek vertrokken was, ging hij nog even boogie woogie spelen op de potten en
pannen.'
In 1978 poseerde Hedwig voor haar man die in de zwart-wittekening elke tint een
code gaf voor de muzikale invulling: hoe donkerder het vlak, hoe korter de noten. Na
het componeren van de eerste minuten muziek, aanbeland bij de kruin van zijn
geliefde, veranderde Andriessen opeens van stijl.

Artikel uit De Gelderlander van 31-01-2002 - 'Het mooiste zit onder m'n mond'

Door DORINE STEENBERGEN
HAARLEM - Hedwig de Beer is een heel gewone vrouw. Toch staat ze voor altijd te boek als degene die Jurriaan Andriessen inspireerde tot zijn muzikale Portret van Hedwig. Het concert laat horen hoe een oorlelletje klinkt.
Vraag je Hedwig de Beer (48) naar wijlen haar partner Jurriaan Andriessen, dan herinnert ze zich vooral de man die de godganse dag overal muziek uit lospeuterde. In het hele huis en desnoods zonder instrumenten.
"Hij roffelde op deuren of sloeg met lepels tegen pannen. Hij zat overal aan. Wilde overal ritme en muziek uit halen."
Dat is ook geen wonder wanneer je afstamt van de roemruchte Haarlemse familie Andriessen. Generatie na generatie blinken nazaten daarvan stuk voor stuk uit op muzikaal en artistiek gebied. Dat was al het geval bij grootvader Hendrik, wiens honderdste geboortedag in 1992 aanleiding was voor diverse
herdenkingen. Zo is het bijvoorbeeld bij oom Louis die wel 'de grootste Nederlandse componist' wordt genoemd. Zo was het eveneens bij Hendriks kleinzoon en Louis' neef Jurriaan (1951-1991), Hedwigs partner. En alles wijst erop dat hun dochter Isabelle (15) voor wie zingen haar lust en haar leven is, gezegend is met dezelfde talenten.
Muziek was trouwens niet het enige waar Jurriaan in uitblonk. Schrijven deed hij ook graag. Van zijn hand is bijvoorbeeld Eldorica, een opmerkelijk verslag van een utopische samenleving. Hij schreef het als antwoord op de ecologische adviezen waarmee de Club van Rome in 1970 kwam. Producten die een leven lang meegaan en mensen die zodoende baden in een zee van vrije tijd, staan daarin centraal.
Eind jaren zeventig omstreeks dezelfde tijd dat hij dat boek schreef werkte Jurriaan aan het Portret van Hedwig. Het volledig uit muzieknoten opgebouwde getekende portret van zijn vrouw waarin 54 pianocomposites zijn verborgen. Een selectie eruit wordt straks op vijf plaatsen in het land, om te beginnen morgen in Eindhoven, door twee pianisten uitgevoerd. Bijzonder is dat de muziek wordt gespeeld in een setting van door computers interactief bewerkte beelden. Aldus belooft het een uitzonderlijk concert te worden waar je kunt horen hoe een oorlelletje of een neusvleugel klinkt.
"Ik leerde Jur kennen toen ik twintig was. Hij zat toen op de Gerrit Rietveld Academie en leerde voor graficus. Buiten dat was hij altijd met muziek bezig. Van boogie woogie tot Bach. Bach was dé grootheid in zijn familie. Elke keer opnieuw kon hij met zijn vader eindeloos over Bach praten. Jee, dacht ik dan, nu alwéér?"
In 1978 Hedwig was toen 25 jaar begon Jurriaan zijn idee uit te werken voor een muzikaal portret. Hij koos daartoe de beeltenis van zijn vrouw, maar volgens Hedwig moet dat niet overdreven romantisch worden.

jur2

De Gelderlander zaterdag, 9 februari 2002 - Portret van Hedwig komt echt tot leven

Door PAUL VERGEEST
Ruim tien jaar geleden overleed plotseling, veel te jong, de veelzijdige kunstenaar Jurriaan Andriessen, telg uit het bekende muzikantengeslacht, dat zoveel talenten heeft voortgebracht. Een mooie aanleiding om eens terug te grijpen op het meest opvallende kunstwerk dat Jurriaan Andriessen heeft geschilderd, en gecomponeerd.
Want zijn Portret van Hedwig is niet alleen een fijnzinnige weergave van het gezicht van zijn vrouw, maar het bestaat tevens uit minuscule nootjes, waarin Andriessen zijn eigen composities heeft gebruikt. Kortom een dubbel-kunstwerk, dat deze weken te horen én te zien is op diverse podia in Nederland. Ruud Lanfermeijer, beeldend kunstenaar en interaction designer heeft het plan gemaakt om met verrassende kleurstellingen te werk te gaan. Op het podium van LUX in Nijmegen staan vanavond alleen twee zwarte vleugels en op de achterwand krijgt de zaal telkens een gedeelte van het Portret van Hedwig tezien, als een videoprojectie.
Als de piano bespeeld wordt door de pianisten Bernd Brackman en Kees Wieringa, dan begint het portret schijnbaar te leven. Het pulseert mee met de golven van de muziek.
Jurriaan Andriessen beschikte over een fenomenale kijk op de diverse aspecten van de muziek. Of het nu de veerkrachtige ritmes van de boogie woogie zijn, of de meer ingetogen, naar Chopin leunende Berceuse-achtige klanken, het is verwonderlijk hoe logisch Andriessen met zijn muziek te werk is gegaan.
En Andriessens compositie krijgt door de geprojecteerde beelden een heel zwevend karakter. Want het is net of de film de muziek volgt, terwijl we altijd gewend zijn dat de muziek een aan het beeld ondergeschikte rol speelt. Bij de langzame passages uit het Portret van Hedwig zien we het portret van Hedwig echt bij elke noot bewegen, alsof we door een beslagen en met regen bedekt raam zitten te kijken.
Bij de vrolijke momenten lijkt het alsof de beelden van dansende mensen gecombineerd worden met kleurige blokken, zodat een link met de bekende abstracte werken van Piet Mondriaan niet onlogisch is.
De twee pianisten intussen leverden uitstekend werk af, met de dikwijls lastig liggende pianopassages. Af en toe speelde ze op twee vleugels samen.
In ruim anderhalf uur kregen we, van kruin tot kin, het hele Portret van Hedwig te horen én te zien. En dat is geen minuut te lang, vooral door de zeer knappe manier waarop Ruud Lanfermeijer met het video-materiaal omging, de beelden die zo vloeiend pulseerden op de cadans van de vaak felle uithalen die Jurriaan Andriessen graag gebruikte.
Een heel bijzondere avond, deze ode aan deze veel te vroeg gestorven kunstenaar.

Do Records 008

Opname Grasland Studio Haarlem,
Opnamedatum 14/15 juli 2003
Piano's Steinway D - Ypma piano's
Muziekregie Sara Crombach
Vormgeving: Ton Verhees
Productie Erica Baud
Tekst Kees Wieringa
Vertaling: Iris Casteren van Cattenburch
Bladmuziek Moebiprint, Heerhugowaard
(Moebiprint, Hercules Segherslaan 28, 1701 XB, Heerhugowaard)
Distributie Challenge Records

opname

← Terug naar Portret van Hedwig

Link

Overige links