draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Morton Feldman Session op DVD
'muziek op canvas' - 'de schepping van een kunstwerk'


 

CD's:

DVD's:

 


bestel

info

 

 

Eric de Nie - schilder
Kees Wieringa - pianist
Marja Sonneveld - videodirector, editing & dvd-design
Jérôme Siegelaer "VJ Stalker" - live video

mfs_logo

Deze dvd is een wereldprimeur: de vertolking van muziek van Morton Feldman op basis waarvan beeldend kunstenaar Eric de Nie in real-time zijn schilderij creëert.
In de Nederlandse Studio Grasland voert pianist Kees Wieringa de compositie ‘For Bunita Marcus’ uit van de Amerikaanse componist Morton Feldman. Tegelijkertijd laat beeldend kunstenaar Eric de Nie zich inspireren tot het maken van een schilderij.
Negen videocamera’s registreren van nabij dit creatieproces dat gemixed wordt door VJ Stalker, naar concept van videomaker Marja Sonneveld. De spanning tussen de muziekcompositie, zoals deze door Kees Wieringa wordt uitgevoerd en het schilderij, zoals Eric de Nie het laat ontstaan, zit de kijker op de huid. Deze dvd bevat een registratie in de interpretatie van regisseuse Marja Sonneveld.

gegevens
Do Records 201 (afgekort: DR 201)
ISRC NL-090-05-00001
barcode: 6 08917 80309 9

De dvd bevat verder een interview met de artiesten, een korte film 'the making of', foto's met gesproken stem van de componist en divers achtergrondmateriaal.

Deze dvd is tot stand gekomen met financiële steun van Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Het De Gijselaar-Hintzenfonds, Het Haarlemsche Muziekfonds en Het ThuisKopie Fonds

Kees Wieringa: “Het mooie aan de muziek van Morton Feldman vind ik dat hij de luisteraar als het ware laat ervaren dat de tijd niet bestaat, (.)het doet de tijd vergeten.
Het is muziek die ervoor zorgt dat je als luisteraar de oren worden gewassen, je leert opnieuw luisteren. De stilte overwint het geluid, zou je kunnen zeggen, de muziek is zo zacht dat je het bijna niet hoort. En toch hoor je het.'
'Tijd' en de verhouding tussen 'stilte' en 'geluid', dat zijn de sleutelbegrippen bij Feldman, als je goed naar zijn muziek luistert lijkt het wel alsof de componist tonen verpakt in stilte om iedere toon niets anders dan de ene toon te laten zijn. Misschien zou je zelfs mogen stellen dat hij de klanken gebruikte om stukjes stilte te vangen, zoals Eric de Nie de leegte van het canvas weet te vangen met zijn verf, verpakt in vallende druppels." 


Eric de Nie: „Ik wil mijn muziekbeleving in beeld omzetten: niet als illustratie bij de muziek maar als een autonome beeldklank naast de muziek en binnen de ruimte van de abstracte schilderkunst"

schets

dr201doekericmonitors

schilderij_totaal

kijksituatie2

graslandstudiosit

Morton Feldman
Morton Feldman

Bunita Marcus
Morton Feldman en Bunita Marcus Juni 1987.

Achtergronden

De schilder Eric de Nie was docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst te Den Haag en aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij ontving o.a. in 1976 de Europaprijs voor Schilderkunst van de stad Oostende, België. Hij heeft veel geëxposeerd in binnen- en buitenland. Diverse galeries en musea bezittten werk van hem, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boymans- van Beuningen, Rotterdam en het Haags Gemeentemuseum. Met Kees Wieringa heeft Eric de Nie reeds eerder performances gedaan met "Canto Ostinato" in de Beurs van Berlage te Amsterdam en ‘De Schepping’ in Theater Zeebelt te Den Haag

De pianist Kees Wieringa is in 1986 afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Op het Berlageconcours in 1988 behoorde hij tot de prijswinnaars met pianomuziek van Jakob van Domselaer. In binnen– en buitenland heeft hij concerten gegeven, zoals vele Europese landen, Turkije, Indonesië, India, de Verenigde Staten en Japan. Inmiddels zijn er compact discs verschenen met pianomuziek van o.a. Simeon ten Holt en muziek van de avant–garde componist Morton Feldman. Momenteel is Kees Wieringa ook aktief als radio- en televisiemaker.

Marja Sonneveld is actief in fotografie en film. Zij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Van 1991 tot 2000 was zij docent aan de Nederlandse Film & Televisie Academie.
Als audio-visueel vormgever maakte zij dia-presentaties en documentaires voor musea en instellingen als Boymans van Beuningen, het Amsterdamse Stedelijk Museum, Natuur Monumenten en OC&W. Samen met Eric de Nie ontwikkelde zij het video concept bij de "Canto Ostinato" performance.

Jérôme Siegelaer is onder de artiestennaam VJ Stalker actief als video-performer. Hij is opgeleid aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en heeft video- en geluidskunstinstallaties gemaakt, en performances gegeven. Als veejay heeft Jérôme opgetreden in zalen als de Effenaar (Eindhoven), Melkweg (Amsterdam), 013 (Tilburg) en op belangrijke festivals in Noorwegen, Spanje en Italië. In 2002 begon hij een nieuw project: Dansmachine2, dat ondersteund werd door Muzieklab Brabant. Dit project is in 2003 uitgevoerd in Rijksmuseum Twente.


Links

Peter Bruijn - interviews
Hans Asselbergs / Grasland - geluidsregistratie
Kaja Pohlmann - productie