draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records 013 Magno Intervallo
najaarsaanbieding! Kees van Unen

CD's:

DVD's:


bestel

info

 

 

Magno Intervallo Magno Intervallo


fragment JOUNK (2006) Hans de Jong, altosaxophone

Magno Intervallo

1) Rhombi (1981) [9’05”]
Brabant Saxophone Quartet

2) Magno Intervallo (2007) [4’32”]
Julia Tamminen, organ

3) undercurrent / current (2005) [10’27”]
Paul Hermsen, piano

4) JOUNK (2006) [10’44”]
Hans de Jong, altosaxophone

5) TheeKlank (2008) [7’28”]
Ingrid Stijsiger, mezzo-soprano
Marijke Niele, altoflute
Kees van Unen, piano
Bob Martens, percussion
‘TheeKlank’ choir Conservatorium INHOLLAND Alkmaar

6 – 8) The Faith To Move The Mountain (1994)
Hans de Jong, altsosaxophone
Chamberorchestra La Squadra
Etienne Siebens, conductor

9) Magno Intervallo (2007) [5’33”]
Matthias Havinga, organ

achtergrond

Magno Intervallo –grote (tijds-)afstand- overbrugt een periode van 25 jaar tussen de NCRV-opname van mijn saxofoonkwartet Rhombi en de recente opname van mijn stuk TheeKlank.
Andere activiteiten (docent, organist en concertprogrammeur) noodzaken mij telkens om bewust tijd te zoeken, tijd te vinden en ook de tijd te nemen om te componeren.
Componeren is eenzaam, een zelfonderzoek, als het ware een schilder die bezig is met een zelfportret. Toch een verschil: een schilder blijft tot in detail eindverantwoordelijk voor zijn doek en de neutrale toeschouwer kan het geheel (de totale structuur) in een kort tijdsbestek -‘ in een oogopslag’ - overzien.
Componeren is dan ook het Magno Intervallo dat je ervaart tussen het maken van een eerste schets op papier en de slotklank van hetzelfde stuk tijdens het premièreconcert. In de tussenliggende tijd zijn het de spelers, de musici die de tijd nemen om het te studeren, de tijd vinden om te repeteren en het met mij door te nemen versus de neutrale toeschouwer (hier concertbezoeker) die pas veel later –anders dan bij een museumbezoek- na het beluisteren slechts een vluchtige eerste indruk overhoudt van het geheel.
Uitzonderlijk was dat tijdens de tweede concoursavond van het Internationaal Schnitger Orgelfestival (2007) mijn stuk Magno Intervallo zes keer werd gespeeld. De tijd vordert, waardoor verrassingen kunnen ontstaan. De vluchtige eerste indruk maakte opeens plaats voor een verwachtingspatroon, met wellicht nieuwe verrassingen......

achtergrond

Unen

Kees van Unen

Geboren in 1955 te Roosendaal.
Studeerde kerkorgel aan de Osse Muziekschool bij Jan Kooiker en Jan Verhoeven en aan het Brabants Conservatorium te Tilburg van 1974-1979 bij Maurice Pirenne en Hub Houët.
Studeerde muziektheorie aan het Brabants Conservatorium bij Jan van Dijk van 1977-1980. Voltooide de studie muziektheorie in 1983 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.
Studeerde (privé) compositie bij Daan Manneke tot 1986.

Vanaf 1980 is Van Unen werkzaam als docent muziektheorie en momenteel verbonden aan het conservatorium van de Hogeschool INHOLLAND te Alkmaar.
Sinds 1992 is hij actief bij het Alkmaarse Provadja Theater als concertprogrammeur Nieuwe Muziek. Voorts geeft hij regelmatig lezingen over onderwerpen betreffende de hedendaagse muziek.
Hij is organist van de Laurentiuskerk in Heemskerk.

Kees van Unen is componist en lid van het Genootschap van Nederlandse Componisten (Geneco). Hij is secretaris van de Stichting Componisten Noord-Holland en werkend lid van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB).
Hij ontving opdrachten van o.a. de provincie Noord-Brabant, de gemeente Alkmaar, de Stichting Internationaal Schnitger Orgelfestival en het Engelse internationale festival Rainbow across Europe, waarmee hij in 1996 en 1997 door Europa toerde.

Links