'

draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records 011 BAG
najaarsaanbieding! Kees Wieringa

CD's:

DVD's:


bestel

info

 

 

DR 011

vier pianisten: Sara Crombach, Sonsoles Alonso, Maurice van Schoonhoven, Bernd Brackman
geluidsregisseur: Kees Wieringa
computerprogrammeur: Marcel Wierckx

BAG gaat over het ontstaan van een nieuwe wereld die in botsing komt met de oude wereld van stedelijk geweld en verderf. De inspiratiebron is de onheilsvoorspelling van Samuel Huntington in ‘The Clash of Civilizations’ waarin hij de huidige conflicten in onze wereld reeds vroeg voorspelde. Het muzikaal materiaal is onder andere afgeleid van de Brandenburgse Concerten van Bach.

Vier concertvleugels staan opgesteld in de hoeken van het Viervleugelpaviljoen. Dit is een tent die speciaal ontworpen is door Dré Wapenaar voor concerten met vier vleugels. Een nieuw ontwikkeld geluidssysteem zorgt er voor dat het klanklandschap tot klinken wordt gebracht.

Kees Wieringa is al langer bezig met geluid/muziek in de ruimte. Zo heeft hij tijdens de grote overzichtstentoonstellingen rond Theo van Doesburg muziek langs een driedimensionaal parcours gestuurd door de zalen van Kröller Müller Museum en het Centraal Museum. Het doel was de luisteraar een nieuwe ruimte in zijn verbeelding te laten ervaren die fundamenteel verschilt van de werkelijkheid.
Kees Wieringa is bekend geworden met muziek van Simeon ten Holt (Canto Ostinato) en het geluid bij de tentoonstelingen over Theo van Doesburg. Hij experimenteerd al vele jaren met bewegend geluid. Daarnaast is hij radio- en televisiemaker en pianist in modern en klassiek repertoire.

met financiële steun van Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en Stichting Kunst en de Openbare Ruimte
BAG wordt mede mogelijk gemaakt door Evert Snel Piano’s-Vleugels B.V., Fazioli Piano Grands en Bose
Met dank: Mellotone-Amsterdam, Andriessen-Haarlem.
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht faculteit Kunst, Media en Technologie.

NPS-4fm heeft BAG integraal opgenomen en uitgezonden (januari 2006).

zie ook: domusic BAG

DR 011

Sara Crombach studeerde bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze volgde masterclasses o.a. in Hongarije bij het Kodály-kwartet, Boris Berman en Sergei Dorenski (Tsjaikowski-Conservatorium, Moskou). Verder ontving ze lessen van Maria João Pires. Ze geeft veelvuldig solo-recitals en vormt duo’s met o.a. de pianist Bernd Brackman en de cellist Wladislaw Warenberg. Ze maakte in 1998 een toernee met het Chamber Orchestra Yerivan (Armenië), waarvan een c.d. verscheen met het eerste pianoconcert van Bach.In mei 1999 verscheen er van Wladislaw Warenberg en Sara Crombach de cd “ De Romantische Cello” onder het label “Brilliant Classics” met werken van o.a. Saint-Saëns, Gershwin en Rachmaninov.

Pianiste Sonsoles Alonso (1972) studeerde klassiek piano aan het  Koninklijk Conservatorium van Madrid en de Manhattan School of Music in New York  en “Hedendaagse muziek door niet westerse technieken” aan het Conservatorium van Amsterdam, een cursus toegespitst op de praktische aanpak van ritmische complexiteit. Ook volgde zij privé-lessen bij Vitalij Margulis in Freiburg (Duitsland) en masterclasses bij Lazar Berman, Karl Ulrich-Schnabel, Nicolas Hodges en Ronald Farren-Price. ecentelijk is zij als soliste te horen geweest tijdens Traces of Voices (Tilburg), Festival Punto Aparte (Spanje), EULEC -European Live Electronic Center- (Lüneburg, Duitsland) en het Randspiele Festival (Berlijn.

De pianist Maurice van Schoonhoven is sinds zijn vijftiende jaar leerling van Bernd Brackman. Vanaf die tijd won hij prijs na prijs, nationaal en internationaal. Door de wereldberoemde pianiste Maria Joa Pirez werd hij uitgenodigd in haar masterclass hetgeen resulteerde in het aannemen van hem als privé leerling. Ook de internationaal vermaarde Elena Richter, lerares aan het conservatorium in Moskou maakte tijdens een masterclass kennis met de talenten van Maurice. Elke zes weken is hij haar leerling.

Bernd Brackman ontving zijn opleiding achtereenvolgens van zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf, van Jaap Spaanderman en van Jan Wijn, bij wie hij in 1985 afstudeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij Vlado Perlemuter, Tamas Vasary en Leon Fleisher. Bernd Brackman was winnaar van diverse prijzen, waaronder de eerste prijs op het Willem Pijper Concours in Rotterdam (1981), de Elisabeth Evertsprijs (1984), de tweede prijs op het Europese Frank Martin Concours in Utrecht (1984) en de eerste prijs op het Jacques Vonk Concours in Amsterdam (1985). Deze laatste prijs stelde hem in de gelegenheid om zijn studie te vervolgen bij onder anderen Sergej Dorensky in Moskou. Als solist en kamermusicus treedt Bernd Brackman veelvuldig op in binnen- en buitenland. Voor zijn opname met Nederlandse kamermuziek voor fluit en piano in samenwerking met Jacques Zoon ontving hij in 1997 de Edison Klassiek.

Marcel Wierckx (Canada 1970) heeft instrumentale en elektronische muziek compositie gestudeerd in Canada (BMus. University of Manitoba, MMus. Composition McGill University) voor hij naar Nederland kwam in 1999. In 2001 is hij afgestudeerd met lof aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht faculteit Kunst, Media en Technologie. Sindsdien is hij actief geweest als geluid- en videokunstenaar, en als componist voor instrumentale en elektronische muziek voor concerten, film, theater en dans. Momenteel verdeelt Marcel zijn tijd tussen het componeren van elektronische muziek en). Hij is ook docent muziektechnologie en compositie op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

h

Links