draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Nederlandse sonatines voor piano II
najaarsaanbieding! pianomuziek


CD's:

DVD's:


bestel

info

 

 

Kees Wieringa - piano

dr006

Nederlandse Sonatines voor piano II

Kees Wieringa - piano
Do records 006


Produktie: Okke Dijkhuizen
Opname: Bert van Dijk
Piano: Steinway D
Opnamelocatie: Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven
Opnameperiode: voorjaar 2000
Vormgeving: Pitke Visser, Zuid Afrika
Fabricage: Precision Disc, Baarn
Distributie: Clavicenter
Vertaling: Iris Casteren van Cattenburch

Kees Wieringa: "De Sonatine (letterlijk: kleine Sonate) is een muzikale vorm waarin met minimale middelen een maximale expressie wordt nagestreefd. Mogelijk als gevolg van de waardering van Willem Pijper voor deze vorm, is deze juist in Nederland veel toegepast door componisten actief in het begin van de twintigste eeuw. Maar ook Lon Orthel en Franco Mendes, die niets met de school van Pijper van doen hadden, hebben het genre veel beoefend. Mijn voortdurende speurtocht in bibliotheken en de archieven van instituten en musea leverden inmiddels zoveel belangwekkend materiaal op, dat ik besloot tot het realiseren van deze uitgave. De samenstelling van deze serie is een geheel persoonlijke keuze. Muziek die ik prachtig vind, maar die veel te weinig bekend is".

"Sluimeren is een mooi ding. Kijk naar een sluimerende vrouw. Of ga zelf in zoete sluimer liggen, in zachte lichte slaap, zoals het woordenboek zegt. Pas wel op, het is een voorbode van het definitieve einde, sluimeren in het graf. Een andere betekenis is, en daar gaat het nu vooral om: verborgen aanwezig zijn, zoals in hartstochten die sluimeren. Muziek kan zo fraai vertellen over het vermoedelijke, het beloftevolle, en muziek kan zelf sluimeren. Ik verwijl nog wel eens in gedachten bij al die zogenaamd verloren gegane muziek (van beroemde componisten). Stukken die bestaan moeten hebben, maar nooit meer teruggevonden zijn. Hoeveel stille partituren zouden er zijn in de hele wereld, ze liggen ergens te verrotten, op zolder, naast een viola d'amore, volledig aangetast door inktvraat, binnenkort zijn ze niet eens meer leesbaar, en dan is het echt afgelopen, definitief weg/verdwenen. Dan gaat ze weer op in dat grote gebied, de terra incognita waar ze vandaan gekomen is en zich thuis voelt: de stilte. Maar nog niet. Nog bestaat deze muziek, het wachten is op het oog dat erop valt. Meer heeft ze niet nodig. Nog is alles mogelijk. Hoe rijk is deze virtuele muziekbibliotheek .... " (Uit een radiocollumn van Lex Bohlmeyer, uitgesproken op 26 januari 2000 in het radioprogramma 'A4').


Repertoire

1-3. Lon Orthel - Sonatine no. 3 op.28 (1924) (7.44)

4-6. Hans Franco Mendes - Sonatine no. 1 (1923) (10.47)

7-9. Jan van Dijk - Sonatina per pianoforte XII (1969) (4.32)

10-13. Lon Orthel - Sonatina no. 7 op.73 (1975) (9.43)

14 -16. Rosy Wertheim - Sonatine (1918) (7.38)

17-20. Otto Ketting - Sonatina no. 1 (1956) (4.30)

21-23. Tera de Marez Oyens - Sonatine (1963) (10.22)

24-26. Jan van Dijk - Sonatina no. 14 (1969) (2.11)

27-29. Lon Orthel - Sonatine no. 6 op.70 (1974) (6.35)

Totale tijd: 64.11

Deze compact disc is tot stand gekomen met steun van: Kersjes van de Groenekanfonds, Evangelische Omroep Hilversum, Do Foundation - Bilthoven. Met dank aan: bestuur Do Foundation, Centrum Nederlandse Muziek, Haags Gemeentemuseum, Jan Oegema, Moos d'Herripon, Stichting Vrouw en Muziek Amsterdam, Muziekgroep Nederland, Lex Bohlmeyer, Hans Haffmans, Iris Casteren van Cattenburch, en de Muziekbibliotheek van de Omroep.

Eerder in deze serie verschenen:
Do records 004: Nederlandse Sonatines voor piano I.
Met muziek van Daniel Ruyneman, Willem Pijper, Piet Ketting,
Henk Badings, en Robert de Roos.

Links