draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Theo van Doesburg
najaarsaanbieding! Muziek van Kees Wieringa


CD's:

DVD's:

 

 

thvdoes1

Van 12 maart t/m 18 juni 2000 vond er de grote overzichtstentoonstelling, gewijd aan het oeuvre van Theo van Doesburg (1883-1931), plaats in het Centraal Museum in Utrecht en in het Kruller-Mźller Museum. Do Foundation heeft onder de titel 'Doesburg Collection' een concertserie samengesteld rond het werk van Theo en Nelly van Doesburg.

Naast de concertserie heeft Kees Wieringa speciaal voor de tentoonstelling twee composities gemaakt voor respectievelijk het Centraal Museum en het Kršller-Mźller Museum. Deze composities zijn afgestemd op de ruimtes waarin ze worden weergegeven. Het materiaal waarop de composities zijn gebaseerd is geheel in de geest van Theo van Doesburg en bestaat uit fragmenten van stemmen van Kurt Schwitters en onder andere muziekfragmenten uit het begin van de twintigste eeuw. Alle teksten die zijn te horen zijn van Theo van Doesburg en zijn speciaal voor deze compositie opgenomen. De compositie is ruimtelijk vormgegeven. Het geheel wordt centraal bestuurd door een computer en maakt gebruik van toevalstechnieken. De zeer complexe software hiervoor is ontwikkeld door MichŹl Koenders.

Bij de tentoonstelling is de bijgevoegde compact disc verschenen onder de titel 'Theo van Doesburg' op het label Do Records (DR 005) met een selectie uit de geluidslaag van de expositie. Deze compact disc is alleen in de musea verkrijgbaar! (20 euro) of bij Do Foundation.
Kees Wieringa heeft eerder composities gemaakt voor theater, film en televisie. Daarnaast is hij bekend als pianist met muziek van onder andere Simeon ten Holt. Kees Wieringa geld als een specialist in het repertoire van het begin van de 20e eeuw. Hij heeft inmiddels vele compact discs uitgebracht met muziek van o.a. Daniel Ruyneman, Jakob van Domselaer, Jacob ter Veldhuis en Simeon ten Holt. Daarnaast is hij ook aktief als radio- en televisiemaker.


Links